Altın ithalatında ihracatçının önü açıldı
MİB’den yapılan açıklamaya göre, hükümetin cari açıkla mücadele kapsamında altın ithalatına kota uygulayarak etkili bir adım attığı, ancak kararın yan etkisi olarak kuyumculuk sektöründeki işlerin, Üretimde ithalata bağımlı olan üretim bir anda durma noktasına geldi.
Açıklamada, altın kotası uygulanması nedeniyle iç piyasada altın fiyatlarının artması üzerine, yurt dışında üretilen ürünlerin Türkiye’de üretilmesi yerine ithal edilmesinin daha ucuz bir çözüm haline geldiği belirtildi. Bu kapsamda MİB Başkanı Burak Yakin öncülüğünde bir araya gelen daire temsilcileri, hükümet yetkilileriyle bir araya gelerek sorun ve sorunlarını masaya yatırdı. Analiz önerilerini sunduğu hatırlatıldı.
Açıklamada, sektör temsilcilerinin Ankara’da Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Osman Çelik ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Hafize Gaye Erkan ile bir araya geldiği ve TCMB’nin yaptığı sunum hatırlatıldı. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Yakin, “Kuyumculuk sektörünün küresel rekabet gücü ve bunun ihracatı nasıl etkileyeceği kararının” olduğunu söyledi.
Açıklamada, sorunla mücadele kapsamında Birlik üyelerinin ihracat faaliyetlerinin aksamaması için Ticaret Bakanlığı tarafından alınan tedbirlerin ve sorunun analiz edilmesi amacıyla TCMB’nin de katkılarıyla hızlı bir çalışma yürütüldüğü belirtildi. Cari açık MİB’e iletildi. Ziraat Bankası ve Vakıf Katılım Bankası, her ayın ilk 5 günü bir önceki aya ait ihracat verilerini içeren gümrük beyannameleriyle birlikte başvuruda bulunmaları halinde ihracatçılara ihtiyaç duydukları altını uluslararası piyasalarla aynı şartlarda temin edecek. terimler kullanıldı.
Açıklamada görüşlerine yer verilen MİB Lideri Burak Yakın, şunları söyledi:
“Her zaman yakın işbirliği içinde çalışmaktan gurur duyduğumuz hükümetimizin maaşlı temsilcileri başta olmak üzere ekonomi yönetimi, değerli bakanlarımız, çok pahalı bakan yardımcılarımız, TCMB Başkanımız Sayın Erkan ve çalışma arkadaşları bizi anladılar ve sorunlara acil çözümler ürettiler. Sorunlarımız elbette işimizi yapıyoruz ama bugün her ülkede üretim ve ihracat destekleniyor ve ülkemizde de bu konuda çok değerli çalışmalar yapılıyor. Sektörümüzle ilgili alınan kararlara, sorunların analizinin bizimle başlatılmasına, gayret sarf edilmesine yönelik çalışmalar yapıyoruz.”İhracat yapmaya ve ihracat yapmaya devam edecekler. Türkiye bizimle gurur duyacaktır.”
Karar kapsamında iki bankaya yetki
Öte yandan Ticaret Bakanlığı’nın aldığı kararları açıklayan yazıda, başvuruyla ilgili 2 bankaya yetki verildiği belirtildi.
İşte kararın metni:
“7 Ağustos 2023’ten bu yana uygulanan altın kotası konusunda ihracatçılarımızın rekabet edemediği gerekçesiyle Hazine ve Maliye Bakanlığı, Merkez Bankası Başkanlığı ve Ticaret Bakanlığı nezdinde yoğun girişimlerde bulunuldu. Hammaddeye erişimde yaşanan sorunlar ve mücevher ihracatçısı firmaların ons farklarının artması nedeniyle bu çabalar sonuç vermiş ve altının krizden etkilenmeyecek şekilde yetkili bankalar aracılığıyla temin edileceği ihracatçılarımıza bildirildi. altın kotası.
Buna göre, ihracatçı firmaların hammaddeye erişiminin sağlanması amacıyla, Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından kıymetli maden komisyonculuğu faaliyet izni verilen Ziraat Bankası AŞ ve Vakıf İştirak Bankası AŞ ile ihracatçı firmalara kota tahsis edilecek. bu bankalara ayın ilk 5 iş günü içerisinde kota sağlayacak. Bir önceki ay fiili ihracatı gerçekleştirilen mücevher ihracatının (Eylül ayı için sadece 7 Ağustos – 31 Ağustos 2023 tarihleri arasında) Gümrük Beyannameleri (GB) ile birlikte ayın ilk 7 iş günü içerisinde (sadece Eylül 2023 için) satın alınması 2023). “İstedikleri işlenmemiş altın ölçüsünün fiyatı bildirilerek başvuru yapılacak, talepler Hazine ve Maliye Bakanlığınca belirlenen esaslar çerçevesinde ilgili banka tarafından değerlendirilecek, ihracatçının talebi uygun görülecektir. ilgili ihracat bedelinin ilgili bankaya getirilmesi ve başvuru belgelerinin detayları Borsa İstanbul AŞ tarafından ilgili bankalara bildirilecektir.”